Badderen met je newborn

woensdag 22 november 2017

Badderen met je newborn!

 

Spetteren en spatteren, voor je kindje is een badje heerlijk ontspannend en hierdoor kan het al snel je favoriete moment van de dag worden. Maar als kersverse ouders is alles nieuw en hierdoor kan het in bad doen van je kindje een spannend moment zijn.

 

Hoe vaak moet je newborn in bad?

Je newborn zal waarschijnlijk op de tweede of de derde dag na de bevalling voor de eerste keer in bad gaan. De kraamverzorgster zal dit aangeven en je hierbij helpen. De eerste keer kun je je baby het beste wassen met een spons. Baby’s krijgen vaak een sponsbad totdat het navelstompje is afgevallen. Was je baby door hem of haar in een zachte handdoek te wikkelen en was steeds een deel van het lichaam. Hierdoor hou je je newborn warm.

 

Je baby’tje zal naar verwachting niet echt vies worden en hoeft daarom ook zeker niet iedere dag in bad. Dit kan er zelfs voor zorgen dat het huidje van je baby uitdroogt. Gebruik daarom altijd een badolie of hydraterende crème om het huidje lekker zacht te houden.

 

Kijk welk ritme bij jou en je baby past. Sommige ouders willen hun kindje dagelijks wassen terwijl andere het liever wekelijks doen.

 

Veiligheid

De veiligheid van je baby is natuurlijk het allerbelangrijkste wat er is! Hier zijn enkele tips waarmee je de veiligheid van je baby kan garanderen.

 • Newborns zijn nog niet goed in staat hun eigen lichaamstemperatuur te regelen. Zorg er daarom voor dat het lekker warm is in de badkamer voordat je je baby uitkleedt (ongeveer 24°C). Zeker weten dat de badkamer op temperatuur is voor je kleine? Gebruik dan deze bad- en kamerthermometer. Dit leuke nijlpaard helpt je bij het monitoren van de temperatuur binnenshuis.
 • De temperatuur van het water is super belangrijk. Deze moet namelijk niet te koud en niet te warm zijn. De ideale watertemperatuur is 37°C. Om dit goed te monitoren kun je gebruik maken van speciale badthermometers, zoals deze leuke kikker of nijplaard. Zo wordt badderen veilig en leuk! Deze drijvende thermometers zorgen ervoor dat je als kersverse ouder goed de temperatuur van het badwater in de gaten kan houden.
 • Gebruik een babybadje! De meeste babybadjes zijn namelijk zo gevormd dat de nek of het hoofdje van je baby ondersteund wordt. Daarnaast bevatten deze badjes vaak een ‘drempel’ waardoor je baby niet volledig onder water kan komen. Een ‘grote mensen bad’ is namelijk al snel te groot en te diep waardoor je baby’tje snel onder water kan glippen.
 • Laat je kindje nooit alleen!

 

Stappenplan: je baby in bad doen

Het in bad doen van je kleine kan een uitdaging zijn. Deze stappen zullen je hierbij helpen!

 

Stap 1: voorbereiding

Wanneer je kindje eenmaal in bad zit kan je hem of haar geen seconde alleen laten. Het is daarom van groot belang om alles wat je nodig hebt alvast klaar te zetten. Maar wat heb je nou eigenlijk allemaal nodig?

 • Babybadje
 • Bekertje om water te gieten
 • Zachte babyzeep of badolie
 • Twee washandjes
 • Badspeeltjes
 • Hydrofiel luiers voor het afdrogen van je baby
 • Handdoek (wanneer je kindje wat ouder is)
 • Borstel
 • Lotion of olie
 • Een luier
 • Luierzalf
 • Schone kleding

 

Stap 2: draag geschikte kleren

Ben erop voorbereid dat je vies kan worden wanneer je je kindje in bad doet. Draag daarom kleding waarvan je het niet erg vindt dat het nat wordt. Let daarnaast ook op sieraden of kleding met ritsen, hiermee kan je namelijk de huid van je kindje beschadigen.

 

Stap 3: Maak het bad klaar

Plaats het babybadje in een schone gootsteen, badkuip of op de vloer (afhankelijk van de instructies van de fabrikant). Vul het badje met een paar centimeter warm water. Een baby mag nooit worden ondergedompeld en daarom mag het badje mag niet te vol zitten. Zorg er daarnaast ook voor dat je de badthermometer gebruikt om de temperatuur van het water te monitoren! De ideale watertemperatuur ligt rond de 37°C.

 

Stap 4: Het badderen kan beginnen!

Stop eerst de voetjes van je baby in het water. Houd altijd één hand vrij om de rug, nek en het hoofdje van je baby te ondersteunen. Laat vervolgens je kindje langzaam in het water zakken. Gebruik een bekertje om je kindje te ‘douchen’ en een zacht washandje om het gezicht, lichaam, armpjes en beentjes van je kindje te wassen. Zorg ervoor dat je speciale babybadproducten gebruikt die neutraal zijn en het huidje van je baby niet kunnen beschadigen. Vergeet niet om tussen alle kleine plooien en achter de oren goed te wassen!

 

Wanneer je het haar van je kindje wil wassen leun je hem of haar naar achteren en masseer je zachtjes het haar. Dit kan je doen met een speciale babyshampoo maar water voldoet ook. Gebruik vervolgens de beker om schoon water over het hoofdje van je kindje te gieten.

 

Stap 5: Afdrogen en verzorgen

Droog je baby met een hydrofiele luier of zachte handdoek. Droog eerst het lijfje en vervolgens het haar. Zorg er ook voor dat je goed in de huidplooien droogt zodat er geen overtollig vocht achterblijft. Heeft je newborn last van luieruitslag of een droge huid? Breng dan eventueel zalf aan om de huid te verzorgen. Wanneer je kindje nog steeds zijn of haar navelstreng heeft gebruik dan een watje met ontsmettingsalcohol om het schoon te maken. Vervolgens is het tijd om je kindje een schone luier aan te doen en frisse kleding.

 

Na het lezen van deze blog ben je helemaal voorbereid om je newborn in bad te doen. Je zult zien dat je kindje geniet van het badderen en hierdoor zal het voor jou ook een fijne bezigheid zijn!

Aan het laden
Aan het laden