Sus je baby in slaap

woensdag 10 januari 2018

Alles wat je wilt weten over baby’s en hun slaapgewoontes.

Uiteraard heeft een baby meer slaap nodig dan jij. Een baby slaapt bijvoorbeeld gemiddeld 16 uur per dag, maar dit zal na drie maanden afnemen.Oververmoeide Baby

Slaapritme baby

Je kindje slaapt natuurlijk geen 16 uur achter elkaar, maar zal tussendoor wakker worden om gevoed te worden. Per baby is dit verschillend. Veel baby’s slapen in blokken van circa twee uur overdag en vier tot zes uur ’s nachts.

Waar sommige kindjes binnen enkele weken de hele nacht door kunnen slapen, kan het voor andere maanden tot ongeveer een jaar duren. Wanneer je kindje tussen de drie maanden en één jaar is, zal hij of zij overdag minder gaan slapen en meer ’s nachts.

Het is belangrijk dat je het slaapschema van je kindje in de gaten houdt. Slaapt je kindje bijvoorbeeld overdag te lang? Dan is de kans groot dat hij/zij ‘s nachts wakker zal worden. De beste tijd om overdag een dutje te doen, is in de namiddag. De meeste baby’tjes zijn dan toe aan een extra rustmoment. 

Je baby laten doorslapen

Het kan soms vermoeiend zijn als je baby meerdere keren per nacht wakker wordt. En het is soms nóg moeilijker om erachter te komen waarom je baby wakker wordt.

Enkele redenen kunnen zijn:

- Je baby wil meer tijd met jou
- Je baby krijgt tandjes
- Ziekte, allergie, luieruitslag etc.
- Honger
- Een omgekeerd cyclus: dit kan voorkomen als de moeder overdag vaak druk is of weg is en daardoor de baby vaker ‘s avonds voedt.

Oververmoeide baby

Wat kun je doen als je baby oververmoeid is? In tegenstelling tot wat je verwacht is een oververmoeide baby vaak heel actief. Als je baby niet in slaap valt en je blijft hem stimuleren met prikkels dan kan het babytje of zijn slaap heen raken. Verstandig is dan om het kindje te stimuleren te gaan slapen inplaats van nieuwe afleiding te verzinnen. 

Maar hoe zorg je ervoor dat jouw kindje zelfstandig kan doorslapen of weer in slaap valt?

Een handig hulpmiddel is The Talking Turtle. Deze vriendelijke schildpad helpt baby’s bij hun slaapritueel door middel van slaapliedjes, natuurlijke geluiden en leuke verhalen. Het meest bijzondere is dat je via je smartphone sprookjes kunt inspreken met je eigen stem en deze via wifi op de schildpad zet. Stel eenvoudig je eigen playlist samen met liedjes, geluiden en verhaaltjes. Daarnaast is deze allemansvriend voorzien van een nachtlampje waardoor je kindje comfortabel kan slapen. De Talking Turtle kan met recht het ideale hulpje noemen bij het dagelijke “naar bed gaan” ritueel.

The Talking Turtle is zo’n succes dat deze is genomineerd voor The Baby Innovation award. Help jij hem mee om te winnen? Stem dan nu!

 

Slaapliedjes baby

Slaapliedjes zorgen ervoor dat je baby rustig wordt en comfortabel in slaap kan vallen. Maar slaapliedjes brengen nog enkele andere voordelen met zich mee:

- Het zingen van slaapliedjes is goed voor de taalontwikkeling van je baby op latere leeftijd. Hoe meer woorden je kindje hoort, hoe beter!
- Jouw stem zorgt ervoor dat je kindje gerustgesteld wordt en kalmeert.
- Een vast repertoire aan slaapliedjes brengt structuur en ritme.

Naast The Talking Turtle zijn er ook babyfoons met ingebouwde slaapliedjes. Zo hoef je niet per se in de kamer aanwezig te zijn om je kindje te kalmeren of gerust te stellen!

 

Je oververmoeide baby in slaap krijgen

Een oververmoeide baby is vaak te moe om te slapen en zal vaak huilen. Daarom is het belangrijk om te weten wat oververmoeidheid precies is, hoe je het kan voorkomen, en hoe je het kan oplossen!

Wanneer je baby oververmoeid is, is je kindje lichamelijk zo moe dat het stressreactie systeem van het lichaam wordt geactiveerd. Stresshormonen maken het dan nog moeilijker om te ontspannen en te kalmeren. Je baby wordt oververmoeid als hij langer dan nodig wakker is tussen de dutjes, of voor het slapen gaan. Oudere kindjes kunnen natuurlijk wat langer wakker zijn, maar een pasgeboren baby kan vaak niet langer wakker zijn dan 45 minuten.

Hoe herken je eigenlijk een oververmoeide baby? Over het algemeen vertonen oververmoeide baby’s de volgende symptomen:

Je baby wrijft in zijn ogen of gezicht.
Je baby zal vaak geeuwen, hikken of niezen.
Je baby zal een humeur hebben, jammeren en huilen.
Je baby kan erg actief worden of opgewonden.

Sus je baby in slaap

Maar nog belangrijker; hoe kan je het oplossen of voorkomen?

Wieg je kindje.
Houd je baby vast.
Voed je baby, totdat hij kalm en slaperig is.
Maak de kamer van je kindje donker.
Lees verhaaltjes voor of zing slaapliedjes.
Voorkom dat je pasgeboren baby langer dan 45 minuten wakker is.
- Een kindje van zes maanden kan maximaal 2 uur wakker blijven.
- Een peuter kan maximaal 4 tot 5 uur wakker blijven.

Slaap is erg belangrijk, zowel voor jou als voor je baby. Zorg er daarom voor dat jullie beide voldoende slaap hebben, zodat jullie zoveel mogelijk (in een goed humeur) van elkaar kunnen genieten.

Aan het laden
Aan het laden