Slaapritme baby: Hoeveel slaap in de eerste weken?

woensdag 23 augustus 2017

Slaapritme baby: Hoeveel slaap in de eerste weken?

Buiten het feit dat uiteraard iedere baby anders is, slaapt een pasgeboren baby gemiddeld 16 tot 18 uur per dag.

Ze worden enkel wakker wanneer ze honger hebben of een vieze luier hebben. Ze slapen dan ook niet langer dan een paar uur achtereen. Er is voor hen dan nog geen verschil tussen dag en nacht. Dit zal ongeveer de eerste twee maanden aanhouden. Na deze twee maanden komt er meer ritme in het patroon van jouw baby. Zo slapen ze bijvoorbeeld langere stukken aaneen.


Image title

Na circa 4 maanden zullen baby’s ook een daadwerkelijk dag en -nachtritme aanhouden. Dit komt deels doordat ze minder nachtvoeding nodig hebben.

Na 6 maanden slaapt een baby gemiddeld nog 15 a 16 uur per dag, maar nu wel langer aan een stuk door. ’s Nachts doorslapen is gebruikelijk rond deze leeftijd. Denk hierbij aan een periode langer dan 6 uur.

Baby slaapt niet: problemen met slapen           

Wanneer jouw baby slaapproblemen heeft, kunnen hier meerdere oorzaken voor zijn. Een baby moet zich fijn en veilig voelen om zelf in slaap te kunnen vallen. Een nachtlampje zou hieraan bij kunnen dragen. Daarnaast is het van belang je baby te leren om zelf in slaap te kunnen vallen.

Wanneer je baby rond de 9 maanden oud is kan het zijn dat hij of zij last heeft van scheidingsangst. Baby’s zijn het niet gewend om alleen te worden gelaten en willen het liefst bij je in de buurt zijn. Wat je het beste hieraan kunt doen is knuffelen totdat je baby’tje gekalmeerd is. Daarna kan hij of zij met het vaste slaapritueel weer naar bed.

Tips blij slaapproblemen

  • Zorg voor een duidelijk ritme zodat je baby hieraan kan wennen
  • Doe niet extra zachtjes overdag, laat je baby wennen aan de geluiden die er in huis zijn
  • Een baby inbakeren in een inbakerdoek kan wonderen doen
  • Kijk naar je baby, breng je ze naar bed wanneer je ziet dat ze moe zijn

Wil jij jouw baby nauwlettend in de gaten houden tijdens het slapen? Alecto Baby is dé specialist op het gebied van babyfoons, zo raden wij een babyfoon met camera aan zodat je ook kunt zien wat jouw baby’tje doet tijdens of voor het slapen.

Aan het laden
Aan het laden