Een Beestenboel, huisdieren en baby’s

woensdag 4 oktober 2017

Image title

Huisdieren zijn gezond

Uit onderzoek is gebleken dat huisdieren met een vacht een positief effect hebben op de gezondheid van kinderen. Zo zijn baby’s die zijn opgegroeid met een huisdier in hun latere leven beter beschermd tegen overgewicht en allergieën. De wetenschappers ontdekte dat er een duidelijk verband is tussen de aanwezigheid van een huisdier en een hoger niveau van zogenaamde ‘huisdier-bacteriën’. Deze bacteriën zijn in verband gebracht met een lager risico op jeugdallergieën en overgewicht. Het gehalte van deze bacteriën wordt verdubbeld wanneer er een huisdier in huis is. Deze bacteriën worden ook gesignaleerd bij baby’s die nog in de buik van de moeder zitten.


Verschillende soorten huisdieren

Er zijn veel verschillende soorten huisdieren met verschillende wensen en behoeften. Het ene huisdier heeft meer aandacht en verzorging nodig dan de ander. Het is van belang dat je nadenkt over de aanschaf van een huisdier. Het is toch een hele verantwoordelijkheid en het kost jarenlange verzorging. De meest voorkomende huisdieren in Nederland zijn de hond, het konijn, de cavia, de kat en de vis. Maar hoe kies je nou een huisdier en welke is geschikt voor jouw gezin? Allereerst dien je jezelf de volgende 4 vragen te stellen:

  1. Ben je veel thuis?
  2. Heb je veel ruimte?
  3. Wil je het dier binnen of buiten houden?
  4. Zoek je een dier waar je rekening mee moet houden?

Honden kosten meer tijd dan katten, konijnen en cavia’s. Ze moeten iedere dag uitgelaten worden, door weer en wind, en hebben daarnaast veel liefde nodig. Hier krijg je wel een ‘maatje voor het leven’ voor terug. Katten zijn iets zelfstandiger en hoeven natuurlijk ook niet uitgelaten te worden. Hou wel in je achterhoofd dat katten gemiddeld 14 jaar worden en honden 12,5 jaar. Cavia’s en konijnen worden vaak aangeschaft omdat deze ‘makkelijk’ in de verzorging zijn. Toch moet het hok regelmatig verschoond worden en hebben deze knaagdieren ook aandacht nodig. Verdiep je in het soort huisdieren en vraag om advies bij dierenwinkels. Daarnaast heb je ook verschillende tests op internet die je helpen met de keuze van een huisdier bijvoorbeeld deze test.

Hoe laat je je huisdier wennen aan je baby en andersom

Je bent net mama geworden, gefeliciteerd! Een nieuwe, spannend tijd die veel verrassingen met zich meebrengt. Maar hoe bereid je je huisdier voor op de komst van een baby?

Voorbereiding

Voor een huisdier is het wennen als deze het territorium opeens moet delen met een ander wezen. Daarom is het van belang dat je je huisdier voorbereid op de komst van de baby. Zorg dat je grenzen al ver van tevoren aangeeft bij je huisdier. Mag hij/zij bijvoorbeeld nog op de bank springen of los door het huis lopen? Als je hier te laat mee begint kan het zijn dat je huisdier negatieve associaties krijgt met de komst van de baby.

Voorstellen

Je baby is er en je wil hem laten kennismaken met je huisdier maar hoe doe je dat? Let op! Je kan huisdieren nooit voor 100% vertrouwen dus ben hier voorzichtig mee! Bij de eerste kennismaking laat je ze alleen maar naar elkaar kijken vervolgens kan je voorzichtig laten ruiken zodat je huisdier de geur kan herkennen. Zet kleine stapjes en laat ze langzaam aan elkaar wennen!

Aandacht geven

Met de baby in huis worden de huisdieren vaak vergeten of krijgen ze minder aandacht. Zorg ervoor dat je huisdier positieve associaties krijgt met de baby en geef hem ook aandacht als de baby in dezelfde ruimte is. Probeer de aandacht te verdelen of probeer je huisdier erbij te betrekken.

Wist je dat

-   In 1930 voor het eerste dierendag werd gehouden?
-   Drie op de tien Nederlanders hun viervoeter wel eens mee naar bed neemt?
-   Er in Nederland 33,4 miljoen huisdieren zijn waarvan 500.000 knaagdieren, 650.000 reptielen, 1,2 miljoen konijnen, 1,5   miljoen honden, 2,6 miljoen katten, 3,9 miljoen vogels, 5 miljoen postduiven en 18 miljoen vissen?
-   De populairste honden- en kattennaam Luna is?
-   Je de babyfoons met camera van Alecto kan uitbreiden met een extra camera? Zo kan je niet alleen je baby in de gaten houden maar ook je huisdier!

Bron

Wetenschap in Beeld

http://wibnet.nl/dieren/huisdieren-voorkomen-overgewicht-en-allergie-bij-kinderen

Aan het laden
Aan het laden