How to: babyproof je huis

woensdag 11 oktober 2017

How to: babyproof je huis

Je kindje is een kleine ontdekkingsreiziger. Zodra je kindje kan kruipen of lopen is het dan ook tijd om je huis veilig te maken zodat je kindje zonder zorgen de wereld kan ontdekken. Maar hoe doe je dat? En waar moet je allemaal aan denken? Veel verschillende ruimtes brengen veel gevaren maar ook oplossingen met zich mee. Deze blog legt je per ruimte uit waar je op moet letten en hoe je je huis babyproof maakt.

Woonkamer

De woonkamer is een plek met veel gevaren voor een kindje. Hoe zorg je ervoor dat deze ruimte een safe haven wordt voor je kindje?

 • Beveilig alle stopcontacten waar je kindje bij kan. Dit kan bijvoorbeeld met de stopcontactbeveiliger van Alecto. Deze stopcontactbeveiliging zorgt ervoor dat je kindje zijn vingertjes niet in het stopcontact kan stoppen.
 • Plaats hoekbeschermers op alle kasten, tafels en ander meubilair met een scherpe hoek. Met de tafelhoek beschermers van Alecto Baby zorg je ervoor dat je kindje zich niet kan bezeren aan de scherpe hoeken van het meubilair.
 • De box is een plek waar je peuter veel tijd zal doorbrengen. Zorg er daarom voor dat je een box koopt met een verstelbare bodem zodat je deze ook nog kan gebruiken wanneer je kindje groeit. Let daarnaast ook op het speelgoed wat zich bevindt in de box. Let erop dat er geen kleine onderdelen of touwtjes zijn waarin je kindje verstikt kan raken.
 • Pas altijd op met wat je in het bereik van je kindje zet. Zodra je kindje kan kruipen moet je ervoor zorgen dat alles wat gevaar zou kunnen opbrengen uit het bereik is. Denk aan bijvoorbeeld glazen, maar ook planten en voedingsmiddelen.
 • Kruipende baby’s en peuters zijn sneller dan je denkt en voor je het weet loop jij de kamer uit, doet de deur dicht en zitten de vingertjes van je kindje ertussen. Dit wil je niet en kan je voorkomen dankzij de deurstopper van Alecto Baby. Deze deurstopper houdt de deur open en voorkomt zo het bekneld raken van de vingertjes.

Tuin

Zodra het lekker weer wordt is het natuurlijk heerlijk om met je kindje tijd door te brengen in de tuin. Hier schuilen echter wel gevaren in, maar hoe ben je deze gevaren voor?

 • Zorg ervoor dat je tuin een goede omheining heeft zodat je kindje in een afgeschermd gebied kan spelen.
 • Controleer je tuin om scherpe spijkers en andere scherpe voorwerpen. Controleer daarnaast ook of er geen giftige planten in je tuin staan. Want wist je dat kindjes nog geen controle over het gevoel in hun hadden hebben en daardoor alles in hun mond stoppen? Baby’tjes hebben namelijk wel controle over hun tong, tandvlees en mond waardoor ze via deze weg voorwerpen wel kunnen onderzoeken!
 • Heb je een vijver in de tuin? Zorg ervoor dat de vijver een goede, sterke omheining heeft en hou je kindje te allen tijde in de gaten!
 • Heb je een speeltoestel in de tuin? Super leuk voor jou en je kindje! Maar zorg wel voor een zachte ondergrond en let altijd zelf goed op!

Keuken

De keuken is een plek vol gevaren, van scherpe messen tot giftige schoonmaakmiddelen. Zorg dus dat je deze ruimte goed beveiligd en dat je je kindje er nooit alleen laat!

 • Zorg ervoor dat je de kastjes waar je kindje bij kan in de keuken vergrendeld. Dat kan bijvoorbeeld met de kastvergrendeling of de ladestop van Alecto Baby. Hiermee kan je kasten en lades beveiligen die niet bestemd zijn voor je kindje.
 • Het is belangrijk dat je kindje nooit in de buurt van het fornuis komt of dat het kindje in de buurt is wanneer je aan het koken bent. Zo voorkom je gevaren en zorg je ervoor dat je huis een veilige omgeving is voor je kindje.

Badkamer

Je kindje zal zich dagelijks in de badkamer bevinden, hoe zorg je ervoor dat deze ruimte ook babyproof is?

 • Blijf ten alle tijden in de buurt als je kindje in bad zit. Kindjes kunnen verdrinken in een kleine laag water als ze bijvoorbeeld uitglijden.
 • Het is belangrijk dat het water van het bad niet té warm is. Wat voor jou als lauw voelt is voor een kindje als snel te warm en hierdoor kunnen brandwonden ontstaan. Om dit te monitoren kan je bijvoorbeeld een van de thermometers van Alecto Baby. Deze badthermometer in de vorm van een kikker ziet er ook nog eens leuk uit dus zowel voor jou als je kindje en plezier! 
 • Gebruik zeep en shampoo die bestemd is voor baby’s en peuters. Deze soorten zijn vaak wat milder en zo vriendelijker voor de huid en oogjes.

Kinderkamer

De kinderkamer, de plek die je al maanden voor je bevalling aan het inrichten was en die natuurlijk volledig babyproof moet zijn. Waar moet je allemaal aan denken bij het inrichten en in gebruik nemen van een kinderkamer?

 • Zorg er weer voor dat in deze kamer alle stopcontacten zijn beveiligd door middel van stopcontactbeveiliger van Alecto.
 • Controleer de hoeken van het meubilair. Zijn deze scherp? Plaats dan de tafelhoek beschermers van Alecto Baby.
 • Gebruik een babyfoon zodat je je kindje ten alle tijden in de gaten kan houden. Alecto Baby heeft babyfoons in haar assortiment met camera. Zo kun je dus niet alleen je kindje horen maar ook zien. Bijvoorbeeld deze babyfoon met camera van Alecto Baby, zo kun je controleren of je kindje een goede slaaphouding heeft of niet met het hoofdje in de deken ligt.
 • Insecten en muggen in de zomer kunnen erg vervelend zijn voor je kindje. Met de insectenlamp en muggenstekker van Alecto Baby hou je dit ongedierte uit de kamer van je kleine.
 • Wist je dat de ideale temperatuur op een babykamer tussen de 16°C en 18°C moet zijn? Monitor de temperatuur van je kindje met deze leuke bad- en kamer thermometer van Alecto Baby. Deze grappige nijlpaard thermometer is niet alleen handig maar ook heel erg leuk!

Deze stappen helpen je om je huis babyproof te maken. Er is echter wel een kanttekening aan het verhaal; je huis is nooit helemaal babyproof. Je kindje zal snel iets vinden wat eerst erg onschuldig leek maar nu toch gevaarlijker is dan gedacht. Hou daarom je kindje altijd in de gaten en zorg ervoor dat je kindje op een veilige manier de wereld kan ontdekken!

Aan het laden
Aan het laden