Help! Mijn baby is ziek!

donderdag 21 december 2017
Image title

Help! Mijn baby is ziek!

Een zieke baby is zelden een vrolijke baby. Helaas worden alle baby’s wel eens ziek, dit hoort nou eenmaal bij het opgroeien. Wat moet je doen als je baby ziek is? En hoe kan je het je kindje makkelijker en comfortabeler maken? Van het verlichten van een verstopte neus tot het verlichten van de koorts, hier zijn allerlei manieren om je baby snel beter te laten voelen.

 

Wat doen als je baby ziek is

Zorg er ten eerste voor dat je baby genoeg drinkt en genoeg rust heeft. Genoeg vocht zal voorkomen dat je kindje uitdroogt en genoeg rust bevordert het herstel. Zorg ervoor dat je je baby niet telkens stoort wanneer deze ligt te slapen. Wil je je kindje toch in de gaten houden? Gebruik dan bijvoorbeeld deze babyfoon met camera. Dankzij de camera kan je je zieke baby’tje in de gaten houden zonder hem of haar wakker te maken. Als het neusje van je baby is verstopt kan je een neusspray gebruiken om het slijm te verdunnen. Overleg dit wel altijd met je arts. Helpt het niet helemaal? Dan kan je een neus aspirator, ook wel een neusjesreiniger gebruiken om overtollig slijm te verwijderen.

Een badje is voor je baby ook heel prettig wanneer hij ziek is. Een warm bad zal niet alleen je zieke baby’tje kalmeren, het zal ook de pijn verzachten en de stoom uit het warme water zal opstopping voorkomen. 

De beste manier om je zieke baby’tje te kalmeren is door veel liefde en aandacht geven. Praat met je baby, stel je baby gerust en zorg ervoor dat je kindje ontspant en kalmeert.

 

Baby en koorts

Baby’s die ziek zijn hebben vaak koorts. Een normale lichaamstemperatuur bij een baby schommelt tussen de 36,5℃ en 37,5℃  graden. Maar wanneer heeft je baby nou echt koorts? Geeft de thermometer 38℃  aan? Dan heeft je baby dus al koorts. Het lichaam van je kindje probeert zich te verzetten tegen indringers door de temperatuur te verhogen. Dit is de natuurlijke afweerreactie van het lichaam.

Het is belangrijk om in de gaten te houden of je baby koorts heeft. Meet dit daarom altijd met behulp van een thermometer, zoals deze digitale thermometer voor je baby of deze oorthermometer voor baby’s. Eenmaal per dag de temperatuur opmeten van baby is voldoende.

Het is ontzettend belangrijk dat je baby’tje genoeg drinkt wanneer deze een koortsaanval heeft. Omdat de lichaamstemperatuur hoger ligt dan normaal zal je baby sneller vocht verliezen. Geef je baby steeds kleine beetjes water. Geef je nog borstvoeding? Verhoog ook hier de frequentie van. Zo voorkom je dat je kindje uitdroogt. Heeft je baby hoge koorts (>39℃)? Zorg er dan voor dat je baby minstens 50 ml per dag extra drinkt voor elke kilo die hij of zij weegt. Monitor het gewicht van je baby’tje makkelijk met behulp van deze bluetooth weegschaal. Heeft je kindje ook last van overgeven en diarree? Neem dan contact op met je huisarts!

Pak je kindje niet te dik in wanneer deze koorts heeft. Tijdens een koortsaanval heeft je kindje namelijk last van extra lichaamswarmte en deze moet hij kwijt kunnen raken. Trek daarom luchtige kleding aan en leg je baby onder een lakentje.

Je kunt gewoon met je baby naar buiten als deze koorts heeft. Pak je baby niet te dik in, hij moet namelijk de overtollige lichaamswarmte kwijt kunnen. Ook kan je je kindje in bad doen wanneer deze koorts heeft. Het lauwwarme water kan er zelfs voor zorgen dat de temperatuur van je baby wat zakt.

 

Wanneer naar de huisarts?

Als ouder kan je het beste beoordelen wanneer je baby naar de dokter moet. Bel met de huisarts wanneer jij denkt dat het nodig is. Je moet in ieder geval zeker naar de huisarts als:

  • De temperatuur van je pasgeboren baby (tot 3 maanden) boven de 38℃ stijgt.
  • Je kindje ouder is dan 3 maanden en de koorts langer dan 3 dagen aanhoudt.
  • Je baby stuipen en huiduitslag krijgt.
  • Je baby braakt/overgeeft en/of diarree heeft.
  • Je baby slap en lusteloos is, niet reageert tijdens de koortsaanvallen en niet drinkt.

Neem in deze gevallen altijd even contact op met je huisarts.

 

Baby ziektes

Als je baby ziek is wil je natuurlijk precies weten wat hij of zij heeft. Soms is dit moeilijk te bepalen. Twijfel je? Ga altijd even langs bij je huisarts. Het kan ook zijn dat je baby net gevaccineerd is. In Nederland laat 95% van de ouders hun kindjes inenten. Je baby kan ook ziek worden na deze vaccinaties als reactie erop. De meeste baby’tjes hebben wel in kleine mate last van de inenting. Ze worden vaak wat hangerig en krijgen spierpijn op de plek waar ze geprikt zijn. Het kan ook zijn dat je kindje koorts krijgt. Niks ernstigs, maak je je toch zorgen? Neem dan contact op met je huisarts.

 

Baby en paracetamol

Is het verstandig om je kindje een paracetamol te geven? Er zijn veel koortswerende middelen op de markt die je zonder recept kan krijgen zoals aspirine en paracetemol. Toch is het verstandig om dit eerst te informeren bij je huisarts. Jonge kinderen en baby’s mogen in ieder geval nooit een aspirine krijgen. Hier zit namelijk een zuur in die gevaarlijk voor kinderen kan zijn. Let daarom altijd op en overleg met je huisarts.

Houd je kindje goed in de gaten wanneer deze ziek is. Monitor de temperatuur en het gewicht. Geef je kindje veel liefde en aandacht en maak het je baby zo comfortabel mogelijk!

Aan het laden
Aan het laden