Dé ideale temperatuur voor je baby

maandag 6 november 2017

Dé ideale temperatuur voor je baby

Pasgeboren baby’tjes zijn nog erg gevoelig voor allerlei factoren. Een van deze factoren is temperatuur. Oververhitting vergroot namelijk het risico op wiegedood bij baby’s van één maand tot één jaar oud. De lichaamstemperatuur van je baby is dus erg belangrijk om in de gaten te houden! Maar hoe weet je nou welke temperatuur ideaal is voor je kindje?

Image title

Slaapkamer

Het is super belangrijk dat het niet té warm of té koud is in de babykamer. Je kindje ligt hier namelijk een lange tijd achter elkaar te slapen en daarom is het belangrijk om de temperatuur in de babykamer goed te monitoren. Vaak kun je aan de voetjes of aan de buik van je kindje controleren of hij of zij het te warm of te koud heeft. Wanneer je kindje zweet is het eigenlijk nooit goed, koel je baby door steeds één laag van hem of haar af te halen. Plaats het wiegje ook niet in het zonlicht of naast de verwarming. Ook dit kan de lichaamstemperatuur van je kindje verhogen.

Daarnaast wil je natuurlijk ook niet dat je kindje het te koud heeft. Zorg er wel voor dat je je kindje niet in te veel lagen kleed. Een pyjamaatje en een slaapzak met voetbed is vaak al voldoende.

Tip: creëer de ideale temperatuur met een kruik

Wanneer het erg koud is kun je een kruikje gebruiken om je baby te verwarmen. Plaats deze kruik echter nooit direct op de huid van je kindje, dit is erg gevaarlijk. Leg de kruik daarom op de deken op een handbreedte afstand van je baby. Wikkel de kruik (met kruikenzak) in een hydrofiele luier of molton en maak deze aan de zijkant vast met een dubbele knoop. Leg de kruik met de knoop naar de baby toe, de knoop zorgt ervoor dat de kruik op afstand blijft en niet naar de baby toe kan rollen. De kruikenzak en hydrofiele luier of molton zorgen voor een dubbele bescherming tegen de warmte. Let er wel op dat de kruik niet lekt . De veiligste oplossing is om de kruik te gebruiken om het bedje van je kindje voor te verwarmen. Voordat je baby gaat slapen haal je het kruikje eruit en kan je kindje heerlijk slapen in een warm, voorverwarmd, bedje.

Badkamer

Niet alleen de kamertemperatuur in de slaapkamer is van belang maar ook de temperatuur van het water wanneer je je kindje in bad doet. De huid van je kindje is namelijk erg gevoelig en kwetsbaar. Zorg ervoor dat de temperatuur van het babybad een comfortabele temperatuur heeft en dat het niet te warm wordt. Om dit te voorkomen vul je het bad eerst met koud water en voeg je daarna langzaam lauwwarm water toe. De ideale temperatuur van een babybad is ongeveer 37°C. Dit is de standaard lichaamstemperatuur en voor je kindje de ideale badwatertemperatuur. Je kunt dit controleren door je elleboog in het water te steken. Het water moet dan niet warm of koud aanvoelen. Het allerbeste is om een bad- en kamerthermometer aan te schaffen. Hiermee ben je er altijd zeker van dat het badwater dé perfecte temperatuur heeft voor jouw kindje. Maak daarom gebruik van deze bad- en kamerthermometer. Deze thermometer in de vorm van een nijlpaard is niet alleen handig maar ook nog eens heel leuk! De thermometer is drijvend, waterdicht en geeft een alarm wanneer het badwater warmer wordt dan 39°C. Zo ben je er altijd van verzekerd dat het badwater de perfecte temperatuur heeft voor jouw kindje. De thermometer kan daarnaast ook de kamertemperatuur meten. Dus is je kindje uitgebadderd? Verplaats het nijlpaardje naar de babykamer en zorg ervoor dat je kindje een gezonde nachtrust heeft.

Meten = weten

Kortom, temperatuur is erg belangrijk voor je newborn. Wat voor jou koud of warm is, kan voor je kindje heel anders aanvoelen. Zorg er daarom altijd voor dat je het kan monitoren met behulp van een babyfoon met temperatuur vermelding of een bad- en kamerthermometer. Want: meten = weten!


Aan het laden
Aan het laden